40 ushqimet më të mira për vitaminën K

40 ushqimet më të mira për vitaminën K

Vitamina K është një vitaminë thelbësore që trupi përdor për të ndihmuar mpiksjen e gjakut, për të krijuar kocka të shëndetshme dhe për ta mbajtur zemrën të fortë. Ka shumë ushqime që i sigurojnë trupit me vitaminë K, kështu që të kesh mungesë është e rrallë.

Një mungesë e vitaminës K është serioze dhe mund të çojë në një sërë çështjesh shëndetësore. Edhe marrja më pak se dozimi i rekomanduar për një periudhë të zgjatur mund të jetë e keqe për shëndetin e përgjithshëm të një personi, dhe mund të çojë në probleme të tilla si:

 • Dendësia e mineralit të ulët të kockave
 • Zemra Sëmundja
 • prishja e dhëmbit
 • gjakderdhje e lehtë ose vështirësi për të mpiksur gjakun
 • lloje të caktuara të kancerit
 • Kalcifikimi vaskular
 • Dëmtimi konjitiv

Shumica e njerëzve mund t’i arrijnë lehtësisht këto nivele duke shtuar ushqimet më poshtë në një dietë të ekuilibruar, të shëndetshme. dhe Vitamina K-2. Vitamina K-1 është e pranishme në një numër më të madh të ushqimeve dhe është veçanërisht i bollshëm në perimet e gjelbërta dhe vajrat e disa bimëve. Të tilla si Natto, një pjatë e sojës së fermentuar. e ushqimit. Megjithëse disa nga bimët, të tilla si borziloku dhe trumza, duket se përmbajnë sasi shumë të larta të vitaminës K, nuk ka gjasa që një person të përdorë sasi kaq të mëdha gjatë gatimit.

Ushqime të pasura me vitaminë K-1

100 g nga ushqimet e mëposhtme përmbajnë nivele të larta të vitaminës K-1.

 • zarzavatet e gatuara të mustardës – 592.7 mcg
 • zarzavatet e gatimit të kollareve – 623.2mcg
 • zarzavatet e panxharit të gatuar – 484 mcg
 • Chard Swiss Raw – 830 MCG
 • Zarzavatet e Dandelion Raw – 778.4 MCG
 • Zarzavat e gatuar të rrepës – 518.9 mcg
 • Brokoli – 141.1 mcg
 • Lakër e gatuar – 108.7 mcg mcg
 • Arugula e papërpunuar – 108.6 mcg
 • Basil i tharë –1714.5 mcg
 • Sage e tharë – 1714.5 mcg
 • Thyme e tharë – 1714.5 mcg
 • Marjoram i tharë – 621.7 mcg
 • Oregano e tharë – 621.7 mcg
 • Parsley e freskët – 1640 mcg
 • fletë koriandri të tharë – 1359.5 mcg
 • Endives –231 mcg
 • Chives – 212.7 mcg
 • Cress Raw – 541.9 mcg
 • Lakër të gatuar Brussel – 193.5 mcg
 • Marule me gjethe të kuqe – 140.3 mcg
 • Lettuce me gjethe jeshile –126.3 mcg
 • Vaji i sojës – 183.9 mcg
 • Ushqimet e pasura me vitaminë K-2

  100 g të ushqimeve të mëposhtme përmbajnë nivele të larta të vitaminës K-2.

  • Natto-939 mcg
  • Mëlçia e patë – 369 mcg
  • mëlçia e viçit –106 mcg
  • Suxhukët e Turqisë – 36.6 mcg
  • mish pule –35.7 mcg
  • Turqi Frankfurter – 31.2 mcg
  • Salami – 28 mcg
  • Pepperoni – 41.7 mcg
  • Djathë e butë – 506 mcg
  • djathë blu – 440 mcg
  • Djathë e fortë-282 mcg
  • qumësht me yndyrë të plotë-38.1 mcg
  • Bacon-35 mcg

  Përfitimet shëndetësore e vitaminës K

  Shtimi i më shumë ushqimeve të pasura me vitaminë në dietë mund të ketë disa përfitime mbrojtëse. Një studim vuri në dukje se njerëzit që kishin një konsum më të lartë të vitaminës K-2 kishin një rrezik të zvogëluar të kancerit. Siç është vërejtur një përmbledhje e vitit 2017, dendësia e kockave nuk ndikohet gjithmonë nga marrja e vitaminës K-2, por njerëzit që morën shtesa vitamine që përfshinin kalcium, vitaminë D dhe vitaminë K-2 kishin 25 përqind më pak të ngjarë të kishin një frakturë të kockave në jetën harmoniqhealth.com e tyre . Pjesëmarrësit që morën shtesa të vitaminës K-1 treguan rezistencë të përmirësuar të insulinës në një studim. Një studim tjetër tregoi se një konsum i shtuar i vitaminës K-1 çoi në një rrezik të zvogëluar të zhvillimit të diabetit. . Vitamina K në dietën tuaj

  Ndërsa shumica e udhëzimeve dietike për të mos bërë dallimin midis vitaminave K-1 dhe K-2, mund të jetë më mirë të siguroni trupin me burime të të dy llojeve.

  Shumica e njerëzve që hanë një dietë të ekuilibruar të pasur me fruta dhe perime të plota janë të sigurta se do të marrin mjaft vitaminë K në dietat e tyre, veçanërisht vitaminën K-1. Një nga mënyrat më të thjeshta për të përfshirë Vitaminë K-1 shtesë në dietë është të hani zarzavate të errëta, me gjethe. Zakonisht në mish dhe produkte shtazore. Bakteret e shëndetshme të zorrëve prodhojnë disa vitaminë K-2, por mënyra më e mirë për të siguruar që trupi të marrë sa duhet është duke e ngrënë atë. Burimet e zakonshme të vitaminës K-2 përfshijnë mishin, mëlçinë dhe disa produkte të qumështit. Një pjatë e fermentuar e sojës japoneze e quajtur natto është një burim i shkëlqyeshëm i vitaminës K-2. shëndeti, dhe disa ushqime e bëjnë të lehtë goditjen e vlerave të rekomanduara ditore. Mjaft çdo ditë.

  Për njerëzit që marrin ilaçe, duke ditur se cilat ushqime përmbajnë burime të larta të vitaminës K është mënyra më e mirë për t’i shmangur ato. Sidoqoftë, gjëja më e rëndësishme është mbajtja e niveleve të vitaminës K të qëndrueshme çdo ditë. -Përpjekjet e shqyrtuara, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale .